Drie belangrijke trends in het theater werkveld
Het theater werkveld is een dynamische plek. Er verandert een hele boel. Er onstaan verschillende trends waarin men binnen de theatersector zeker rekening moet houden. In deze blogpost beschrijf ik drie belangrijke trends in het werkveld theater en beschrijf ik waarom deze zo van belang zijn in dit werkveld. Veel leesplezier!
De beleveniscultuur
De eerste trend waarover ik wil vertellen is de beleveniscultuur. Tegenwoordig wil men alles, meteen en overal (Raad voor Cultuur, 2014). We leven in een belevenismaatschappij. Wat ik hiermee bedoel is dat het publiek zoekt naar nieuwe en intense ervaringen, wil steeds meer worden vermaakt en hecht ook steeds meer waarde aan quality time (Jouw Podium, 2010). Iedereen is op zoek naar nieuwe prikkels en belevenissen. Dus, mensen willen tegenwoordig zo veel mogelijk ervaren in een zo kort mogelijke tijd, waardoor het werkveld theater hier goed op in moet spelen. Zij proberen alles een belevenis te maken. Maar dit geldt niet alleen voor het werkveld theater, dit geldt voor de hele culturele sector. Overal is sprake van belevenisexpansie, denk bijvoorbeeld aan winkels, restaurants, pretparken en musea (Jonkman, 2014). In theater doen ze dit bijvoorbeeld door te zorgen voor interactie met het publiek. Een andere manier om een voorstelling nog meer als een belevenis over te laten komen is door het gebruik van rookmachines, water, kleur en geur.
Veranderende speelvlakken
De volgende trend waarover ik wil vertellen is speelplekken veranderen. In de theatersector wordt er steeds intensiever gekeken naar het veranderen van de locatie om te zorgen voor meer sensatie. Hierbij wordt gekeken naar waar het publiek zich bevind. Bij “andere speelplekken” kun je denken aan VSCD podia (30%), openlucht voorstellingen (bijvoorbeeld op festivals, 10%), maar ook aan scholen (17%) (Odems, 2018). Je kunt zelfs denken aan voorstellingen op water of op ijs (Jonkman, 2014). Deze trend staat in verband met trend nummer een, omdat het spelen op verschillende speelplekken bijdraagt aan een unieke beleving van de voorstelling. Dit is dan ook de rede dat het veranderen van speelplekken belangrijk is voor het werkveld theater. Het werkt prikkelend omdat het anders is dan wat men gewend is.
De digitalisering
De laatste trend waarover ik wil vertellen is de digitalisering. De digitalisering heeft zowel invloed op de productie als de consumptie van cultuur, en heeft dus invloed op het werkveld theater. Door toegenomen mogelijkheden hebben mensen nu de mogelijkheid voorstellingen van ongekende beeld- en geluidskwaliteit thuis te bekijken (Jouw Podium, 2010). Dit is belangrijk voor het wekveld theater, omdat als men geen gevoel van gemis van beleving zou hebben, deze digitalisering de ondergang van de culturele sector geweest zou kunnen zijn (Jouw Podium, 2010). Want zeg nou zelf, als je elke gewenste voorstelling gratis of voor minder geld in huis zou kunnen bekijken, waarom zou je dan de moeite nemen om helemaal naar een theater te gaan en een vermogen voor een kaartje te betalen? Het antwoord is de drang naar de belevenis. Omdat men in de belevenismaatschappij toch het gevoel heeft dat hij wat mist, kiest hij toch liever voor de essentie van het bezoek. Dit is ook de rede dat de digitalisering hoogstwaarschijnlijk geen negatieve invloed op de kaartverkoop zal hebben. De digitalisering kan zelfs voor extra vraag zorgen (Jouw Podium, 2010), want wie een schitterende voorstelling ziet op tv, zou dit gezelschap natuurlijk graag nog eens zien, maar dan in het echt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb