Drie belangrijke trends in het media werkveld
De mediabranche is constant in beweging. Mensen willen altijd meer en beter. Het is dan ook aan de media om hier op in te spelen en constant nieuwe ontwikkelingen en veranderingen te ondergaan. Zo ontstaan verschillende trends waarmee men binnen het media landschap zeker rekening moet houden. In deze blogpost beschrijf ik drie van deze trends die naar mijn mening het meest van belang zijn.
Streaming
De eerste trend waarover ik wil vertellen is streaming. Het streamen van media houdt in dat deze media draadloos van een computernetwerk doorgegeven kan worden naar een geluidsinstallatie of Smart TV en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De gebruiker kan de media afspelen zonder deze eerst te downloaden. Het wordt voornamelijk gebruikt voor films, series en muziek. De meest bekende en populaire streamingdienst is Netflix. Bijna iedereen maakt hier tegenwoordig gebruik van. Voor een vast bedrag per maand kan de gebruiker zo veel films en series bekijken als hij of zij maar wilt. Andere bekende streamingdiensten voor films of series zijn HBO en Nlziet. Daarnaast zijn er ook diensten voor audio streaming. Veruit de bekendste streamingdienst voor het beluisteren van Muziek is Spotify. Met Spotify kan de gebruiker uit een onuitputtelijk aanbod van muziek kiezen en die via tablets, computers en telefoons afspelen. Andere bekende streamingdiensten voor muziek zijn Juke en Deezer (PlatteTV, z.d.). Er zitten veel voordelen aan het streamen. Zo is het efficiënter en lastiger illegale kopieën te bewaren.
Live op social media
Dab de tweede trend waar ik het over wil hebben: Live content. Het concept zorgt voor interactie met de kijkers, luisteraars of gebruikers. Niet alleen op het gebied van radio en live-televisie, maar nu ook op social media razend populair. Denk bijvoorbeeld aan Snapchat, een app waarmee je foto's en video's kunt maken en direct kunt delen met vrienden of in 'je verhaal' waarin de beelden voor 24 uur zichtbaar zijn (kliksafe, 2018). De app was een koploper op het gebied van live content delen. Tegenwoordig hebben bijna alle social media platforms, denk maar aan Facebook en Instagam, soortgelijke functies. Ook mediabedrijven kunnen gebruik maken van deze functies. Denk bijvoorbeeld aan NOS Stories, waarmee verslagen live worden gebracht via Snapchat, Youtube of Instagram (NOS, z.d.). Op Instagram wordt zelfs van nog meer interactieve functies gebruik gemaakt, zoals bijvoorbeeld het nieuwsverslag in vijftien seconden, polls, quizzen, updates en meer.
Influencers
De laatste trend waarover ik wil vertellen zijn influencers. Influencer-marketing is een vorm van marketing via social media waarbij geprobeerd wordt potentiële klanten te beïnvloeden met behulp van invloedrijke mensen, de influencers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan @queenofjetlags en @monicageuze. Deze vorm van marketing vindt plaats op verschillende media, zoals Youtube, Instagram en Twitter (wikipedia, z.d.). Vooral op Instagram is de term 'influencer' een bekend fenomeen. Wat je vaak ziet is dat influencers gratis producten opgestuurd krijgen en in ruil daarvoor gaan zij die producten op hun kanaal promoten. Ze maken bijvoorbeeld foto's van hunzelf met dat product en schrijven er goede recensies over. En wat die bekende influencer heeft, dat wil jij ook! Zo creëren bedrijven bekendheid en vraag naar hun merk of product. Iedereen met een bepaald aantal volgers (vaak een paar duizend) kan als influencer neergezet worden. Ook jij kan dus als influencer aan de slag! Maar of jouw carrière als influencer net zo succesvol uitpakt als bij de eerder genoemde dames, dat is nog maar de vraag.
Maak jouw eigen website met JouwWeb